Kripto para yatırımcıları, borsaların sunduğu tekrarlanan satın alım özelliğini kullanarak otomatik kripto para alımı yaparak, zaman içinde manuel olarak satın alım yapma zahmetinden kendilerini kurtarabilmektedir. Borsaların sunduğu tekrarlanan satın alım özelliği, dolar maliyeti ortalaması (DCA) stratejisini kapsar ve kullanıcıların tutarlı ve düzenli bir şekilde yatırım yaparak istikrarlı bir şekilde kripto para portföyünü büyütme fırsatı sunar.
Hacim bakımından en büyük kripto para borsası olan Binance, kullanıcılarına tekrarlanan satın alım özelliğini sunmaktadır. Binance kullanıcıları, yalnızca 5 adımda ve 5 dakika gibi oldukça kısa süre içinde tekrarlanan satın alma özelliğini yapılandırarak kullanabilirler.
Dolar Maliyeti Ortalaması Nedir?
Dolar maliyeti ortalaması (DCA), bir yatırımcının, piyasalardaki volatilitenin genel satın alım eğilimi üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla, yatırım yapılacak toplam tutarı bir hedef kripto para için periyodik alımlara böldüğü bir yatırım stratejisidir. Satın alımlar, kripto paranın fiyatından bağımsız olarak belirli aralıklarla düzenli olarak yapılır.
Gerçekte bu strateji, kripto para alımlarını en iyi fiyatlarla yapmak için piyasayı zamanlamaya çalışmakla ilgili ayrıntılı çalışmaların yapılmasını ortadan kaldırır. Dolar maliyeti ortalaması, sabit dolar planı olarak da bilinmektedir.
Kripto para yatırımcıları için dolar maliyeti ortalaması şu şekilde hesaplanmaktadır:
DCA miktarı = Toplam maliyet / Toplam pay sayısı
Dolar Maliyeti Ortalaması Nasıl Çalışır?
Dolar maliyeti ortalaması, bir yatırımcının uzun bir süre boyunca tasarruf etmek ve yatırım yapmak için kullanabileceği bir araçtır. Aynı zamanda, bir yatırımcının daha geniş perspektifte kripto para piyasalarında kısa vadeli volatiliteyi nötralize etmesinin bir yoludur. Dolar maliyeti ortalamasının en iyi örneği, hesaptaki herhangi bir öz sermayenin fiyatına bakılmaksızın düzenli alımların yapıldığı ABD’deki 401(k) emeklilik planındaki kullanımıdır.
Bir çalışan, 401(k) emeklilik planında, yatırım fonları veya endeks fonlarından oluşan bir portföye yatırım yapmak istediği tutarı belirleyebilir maaşını almadan önce seçebilir. Çalışan maaşını aldığında, çalışanın 401(k) emeklilik planına katkıda bulunmak için seçmiş olduğu miktar yatırım portföylerine yatırılır.
Dolar maliyeti ortalaması, yatırım veya endeks fonu hesapları gibi 401(k) emeklilik planının dışında da kullanılmaktadır. Daha temel tekniklerden biri olmasına rağmen, dolar maliyeti ortalaması, kripto para ticareti yapmak isteyen ve özellikle yeni başlayan yatırımcılar için en iyi yatırım stratejilerinden biridir. Dev kripto para borsası Binance, tekrarlanan satın alım özelliği ile yatırımcıların düzenli olarak kripto para yatırımı yapmasına izin vererek dolar maliyeti ortalaması stratejisini kullanmalarına izin vermektedir.
Dolar Maliyeti Ortalaması Örneği:
Dolar maliyeti ortalaması yaklaşımına geleneksel finans üzerinden şu örnek verilebilir: S&P 500 gibi büyük bir piyasa endeksinin performansını izleyen bir endeks fonuna ayda 500 ABD doları yatırım yapmak verilebilir. Bazı aylarda endeks yüksek olur ve bu dönemlerde 500 ABD doları ile daha az hisse alınır. Endeksin düşük olduğu diğer aylarda, 500 ABD doları ile daha fazla sayıda hisse satın alınır.
Dolar maliyeti ortalaması yaklaşımına kripto paralar üzerinden ise şu örnek verilebilir: Aylık düzenli alım yapma planı ile ilk alım yaptığınız ayda 200 ABD dolarından alınıp satılan BNB’den 10 adet alırsınız ve maliyetiniz 2 bin ABD doları olur. İkinci aylık alım döneminde 400 dolardan alınıp satılan BNB’den 10 adet daha alırsınız ve maliyetiniz 4 bin ABD doları olur. 2 aylık düzenli 20 adet BNB alımı ile toplam maliyetiniz 6 bin ABD doları olurken, BNB başına maliyetiniz (6 bin ABD doları / 20 = 300 ABD doları) 300 dolardır.
Bununla birlikte, uzun vadede, dolar maliyeti ortalaması stratejisini kullanan yatırımcılar, stratejinin basitliğinin, onları yüksekten alıp düşükten satmanın cazibesinden koruduğu gerçeğiyle birleştiğinde, sonuçta her satın alımda piyasayı izlemek, alım yapmak için planlama ve zamanlama yapmak gibi ek efor sarfetmeden daha iyi yatırım yapma fırsatı bulurlar.
Dolar Maliyeti Ortalamasının Faydaları
Dolar maliyeti ortalaması, kripto paralarda düşüşü satın almaktan daha iyi olabilir, çünkü sürekli olarak sabit bir miktarda kripto para yatırımı yapıyorsanız düşüşleri izlemek yerine düşüşlerden faydalanmış olursunuz.
Dolar maliyeti ortalamasının en önemli avantajı, yatırımcı psikolojisinin ve piyasa zamanlamasının kripto para portföyleri üzerindeki etkilerini azaltmasıdır. Yatırımcılar, dolar maliyeti ortalaması yaklaşımını benimseyerek, fiyatlar yükselirken daha fazla satın alım yapmak veya fiyatlar düştüğünde panik satışı yapmak gibi açgözlülük veya korku nedeniyle ters etki yaratan kararlar alma riskinden uzaklaşır. Dolar maliyeti ortalaması, yatırımcıları her bir satın alım işleminin fiyatını göz ardı ederken her dönem kripto paralara belirli bir miktarda para yatırmaya odaklanmaya zorlar.
Dolar maliyeti ortalamasını kullanarak;
- Portföyünüzü istikrarlı bir şekilde büyütür,
- Disiplinli birikim yapar,
- Riski azaltır,
- Kolaylık ve esneklikten faydalanır,
- Duygusal kararların önüne geçersiniz.
Hemen Yinelenen Alıma Kaydolun
Binance’da Dolar Maliyeti Ortalaması Nasıl Kullanılır?
Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’da dolar maliyeti ortalamasını kullanmak son derece kolaydır. Bunun için aşağıdaki 5 adımı takip etmeniz yeterli.
Binance Uygulaması Kullanıcıları için 1’nci Adım: Binance hesabınıza giriş yapın ve uygulama ana sayfasındaki “Kredi / Banka kartı” seçeneğine dokunun.
Binance Web Kullanıcıları için 1’nci Adım: Binance hesabınıza giriş yapın ve üst menüde yer alan Kripto Al > Kredi / Banka kartı seçeneğine tıklayın.
Binance Uygulaması Kullanıcıları için 2’nci Adım: Ardından satın almak istediğiniz kripto parayı seçin (veya aratın) ve üstüne dokunun.
Binance Web Kullanıcıları için 2’nci Adım: Gelen ekrandan “Yinelenen Alım” seçeneğine tıklayarak devam edin.
Binance Uygulaması Kullanıcıları için 3’ncü Adım: Ardından gelen ekrandan almak istediğiniz tutarı girip “Yinelenen Alım” seçeneğinin yanındaki “Etkinleştir”e dokunun.
Binance Web Kullanıcıları için 3’ncü Adım: Ardından gelen ekrandan almak istediğiniz tutarı girin.
Binance Uygulaması Kullanıcıları için 4’ncü Adım: Sıklığı düzenle seçeneğinden alım sıklığınızı seçin.
Binance Web Kullanıcıları için 4’ncü Adım: Tekrarla seçeneğinin altından alım sıklığınızı seçin.
Binance Uygulaması Kullanıcıları için 5’nci Adım: “Devam et” düğmesine dokunun ve Kredi / banka kartı bilgilerinizi girerek “Onayla” düğmesine dokunarak devam edin ve alım emrinizi inceleyerek yenilenen alım emrinizin girişine yeniden “Onayla” düğmesine dokunarak onay verin.
Binance Web Kullanıcıları için 5’nci Adım: “Devam” düğmesine dokunun ve Kredi / banka kartı bilgilerinizi girerek “Devam” düğmesine tıklayarak devam edin ve alım emrinizi inceleyerek yenilenen alım emrinizin girişini “Onayla” düğmesine tıklayarak tamamlayın.